Hur bred ska då slipsen vara?
Och vilken slipsknut är snyggast?

Det här är återkommande frågor med varierande svar.
Allt beror på tillställning, tidsepok, vart i världen du befinner dig, och önskat uttryck att kommunicera till sin omgivning.

Men för de som söker tidlösa tips kommer här några generella regler och riktlinjer för ditt val av slips.
Bär du kavaj, så är det oavsett situation alltid bra att anpassa ditt val av slips och dess bredd efter kavajens slag. Med andra ord, bär inte en alltför bred eller smal slips i proportion till slagen. 
Vad som anses en klassisk bredd på slips ligger i spannet mellan 7,8 och 9 cm, och vi rekommenderar att du rör dig kring det.
Det finns en mängd olika typer av slipsknutar, och det är kanske främst en smaksak vilken man själv anser vara snyggast.
Däremot ger vissa slipsknutar tydligare associationer än andra, som full windsor, ofta sett på politiker.
Four-in-hand knuten är den som ger smalast knut, och vi tycker den tillsammans med half-windsor är att föredra. Ett snyggt exempel på en half-windsor illustreras bl.a. på tillhörande bild.
 
När det gäller design och uttryck, varför inte välja ett klassiskt alternativ med inspiration från er dag?
Annars är ett enfärgat alternativ i linje med kavaj, tröja eller skjorta ett minst lika bra alternativ.
 
Det finns ingenting som är varken gubbigt eller pretentiöst i att bära slips till en middags- eller festtillställning. Den inställningen vittnar snarare mer om vår samtidskulturs låga förväntningar på varandra och sig självt, och kanske till och med ett dolt förakt och brist på respekt för traditioner och det som tidigare varit.
Epitet som pretentiös passar snarare de med dålig uppsyn och bristande karaktär i sitt beteende mot omgivningen, inte de som behärskar konsten att klä sig snyggt, och därefter bete sig lika väl.
 
Vi har nämnt det förut, men värt att påminna om:
I tider där allt för många försöker välja lite “roliga” plagg och accessoarer, blir det oftast den som väljer klassisk stil före “kul och modernt”, den som tar hem priset. Så lägg planerna om den skojiga flugan som avslut på din outfit på hyllan tills det är dags för smokingfest – Där den traditionellt faktiskt har sin plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *